начало
биопрогнози
видео
     
Есен, язва и гастрит
 
ЯЗВА, ГАСТРИТ, КОЛИТ

    Време е за есенното обостряне на язвите на дванадесетопърстника. След около 4- 5 месеца ще е време за пролетното обостряне, така че казаното сега язваджиите могат да прилагат и напролет към март - май, дори е желателно да не се очаква влошаване, а да се прави по около един месец профилактика всеки есенно - зимен и пролетен сезон.    

    Язвите могат да са придружени с болки, повишена киселинност и пр., но могат да протичат безсимптомно докато се проявят например с кръвоизлив. Умните хора не чакат усложнения, заемат се навреме с профилактика. Ще се опитам да ви убедя, че препоръките за които ще стане дума след малко, освен, че помагат стомахът ни да е здрав, са от съществено значение за имунната устойчивост през зимата.

І. На първо място от лесните средства ще спомена за пчелния клей. Нарязват се 30 г (прополис известен и като пчелен клей) и се разтваря в 95% етилов алкохол (спирт). Пълното разтваряне става за седем дни, но ако се налага, може да се използва от 1.-2. ден. Дозата за възрастни е 3 пъти дневно по 20-30 капки в супена лъжица вода, за деца по 1-2 капки на прием за всяка година живот. Така например 5 годишно дете ще пие 3 пъти дневно по 5-10 капки. Така както полепва по лъжицата, клеевата тинктура полепва по лигавицата на стомаха, изолира я от дразнещото действие на солната киселина. Освен това има добро спазмолитично действие подобно на бусколизин или но-шпа, отслабва спазмите и това е един от механизмите по който успокоява болките. Прополисът съдържа анестезин, подпомага образуването на гранулации и запълване на язвения дефект (ако има такъв). Имал съм пациент, който само с редовното пиене на разтвор от пчелен клей успя да излекува 5 сантиметрова язва. Този природен продукт е с мощно бактерицидно (още противовирусно и противогъбично) действие, което е важно за язвите, предизвикани от хеликобактер пилори. Не на последно място прополисът регулира работата на задстомашната жлеза и подпомага храносмилането.
Споменатото средство за лекуване на язви е полезно още при гастрит и колит и заема челно място в имунопрофилактиката, респективно за защитата от банални простуди и грип.

ІІ. Сокове
    1. Най-универсален е морковеният сок, един от класическите източници на каротин, важен за доброто състояние на лигавиците и кожата, респективно за подпомагане на бързото заздравяване на ерозирала лигавица или язва. Добрата доза - по 100-150 мл преди всяко хранене.
Този сок е великолепен източник на калций, необходим за предпазване и лечение на остеопорозата. Известно е, че трябва да се дава от първия месец и на бебетата. Системно го препоръчвам от октомври до март за предпазване от зимните простуди. Каротинът, който получаваме от морковите, води до увеличаване на имуноглобулините тип А, отговорни за местната устойчивост на лигавиците. Това означава, че при контакт с вируси и бактерии имунната система има шансове да спре нападението още на предната линия.
    2. Добре е към него да се добави сок от червено цвекло. Съдържа витамин U (противоязвен - от улцерус). За начало да се започва с по- малка доза- 50-70 г, защото поради бурния прочистващ ефект от натрупани токсини в тъканите нерядко се наблюдават реакции на автоинтоксикация- гадене, световъртежи, дискомфорт... Постепенно, според самочувствието дозите могат да се увеличават до 200-300 мл. на ден. Една дневна лечебна доза се състои примерно от 50 г. или повече сок от червено цвекло, 50-100 г. сок от картофи и сок от моркови докато се получи половин литър.
3. Сок от картофи. Не е приятен на вкус, но е с много бързо действие и само той е достатъчен за излизане от криза, при спазване на що годе правилно хранене. Препоръчвам го по 50 мл преди всяко хранене.
    ІІІ Разделно хранене. Дори само една правилна организация на храненето може да бъде достатъчна и да излекува болния стомашно чревен тракт без никакви други средства. Ще приложа работната си схема и ще се опитам да я поясня.

РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ

Сутрин - без закуска.Може вода, кафе, чай, плодове (или прясно изцедени сокове).

НЕ СЕ СЪЧЕТАВАТ:

ВЪГЛЕХИДРАТИ                                                                                 И КИСЕЛИНИ
ориз, картофи, качамак,
                                                              оцет, лимон, домат,

тестени изделия и др.                                                                  кисело мляко, туршии и др.

    Прясното мляко - отделно от други храни, защото се превръща на извара в стомаха, забавя освояването на другата храна и започват гниене и ферментация.
    Кисело мляко, домати и плодове - половин час преди храна или 2 часа след нея.
    Лоши комбинации - примери: баница и кисело мляко, пица и спагети с доматени заливки и кетчуп, сърми с кисело зеле, торти , пасти и пр. десерти, крем карамел, домати и хляб, домати и картофи и т.н.
    Мазнините и техните източници (олио, зехтин, масло, сусам, орехи, слънчоглед и т.н.) са неутрални и се съчетават с всичко.
    Същото се отнася и за салатите (ако не са кисели)
    Най-сериозно се наказват прегрешенията - смесване на въглехидрати и киселини. Подобно на содената питка (която се приготвя от сода и кисело мляко смесени и забъркани с брашно), хранителните продукти започват да ферментират в стомаха, издуват го и причиняват дискомфорт, тежест, подуване на корема и нерядко гастрокардиален синдром (пристъпи от сърцебиене, стенокардни кризи и и пр., предизвикани от храна). Стомахът, който бързо увеличава обема си, повдига диафрагмата, променя позицията на сърцето и затруднява работата му. Доколко е сериозно това показва статистиката, според която 200 000 американци годишно умират от гастрокардиален синдром. Наистина нелепо самоубийство с ножа, вилицата и лъжицата. Но да се върнем към нашата конкретна тема. При ферментация се получават кисели продукти, стомашната киселинност се изменя към по- ниски рН стойности. Мозъкът получава импулси, че е достигната необходимата киселинност и той изпраща обратен импулс да се спре отделянето на солна киселина. И така недостатъчната секреция на солна киселина води до лошо смилане на белтъците (разцепването им до аминокиселини) и последващите от това синдроми на лошото усвояване на храните. И още нещо. Явлението за което язваджиите често посягат към содата в повечето случаи не е повишена киселинност в стомаха, а връщане на стомашно съдържимо с нормална или дори по- ниска от оптималната киселинност, но към лигавица, която не е устроена да издържа на киселини. Имам пред вид лигавицата на хранопровода. Приемането на сода само разпалва огъня. Употребата на Н 2 блокери (Ranitidin, Famotitdin и пр.) понижава синтеза на солна киселина и създава благоприятни условия за развитие на модерния в последните години Helicobacter pylori, който обича по-алкална среда за развитието си. И за доказателство пак ще прибегна до статистиката. Язви, затворени със споменатите препарати, за 2 години рецидивират в 90% от случаите на този вид лечение. Примери за престъпно отношение към стомаха колкото щеш: боза и кифла, поничка, баничка; кисели туршии и гювеч (с картофи) и хляб; кисело зеле със свинско и (топъл) хляб; попара с кисело мляко и хляб (кекс, сухари и пр.); яхнии, кебапи и пр. при които основата е варени и пържени домати.
    Традиционно препоръчваните диети може да се обобщят накратко в: бял хляб, ориз, варени картофи, варено и печено пиле и никакви сурови плодове и зеленчуци. Ако се приемат такива, да бъдат добре термично обработени. Задавам си въпроса дали създателите на такива диети са ги изпробвали?        

    Плодовете и зеленчуците съдържат ензими, които са термолабилни и при нагряване над 60 градуса се денатурират (пресичат се като яйце в гореща супа). И това , което можем да получим нормално с храната, купуваме от аптеката (напримир Trizim, Mezym forte и пр. готови ензими). Тук ще спомена за полезните храни, които ще бъдат тема за друг специален разговор.
    Всеки ден трябва да се приемат по 200 г плодове, 200 г зеленчуци и 50 г листни зеленчуци и то в пресен вид, първо заради ензимите, второ за приемане на минералите и микроелементите в йонизиран, водоразтворим и наистина усвоим за организма вид, трето, за запзване на фините енергии, които са също термолабилни (като тези на АТФ, например и др. макроергични съединения), четвърто, за да не се създават условия за утайки, респективно задръствания. Ще поясня. Варете 10-20 минути хасковска вода и наблюдавайте какво ще се получи- получават се помътняване и утайка. Нещо подобно се случва и с минералните вещества в храните. Ако обсъждаме язва, гастрит, колит, във фаза на обостряне, този стандарт (около 1/2 кг пресни плодове и зеленчуци дневно) остава, но тогава плодовете и зеленчуците ще се приемат под формата на сокове, коита вече споменах. Който не вярва, може и сам да се убеди като стартира с по- малки количества и постепенно достига оптималните. Тогава нашите любознателни посетители с учудване ще забележат, че картофеният сок е с великолепно противокиселинно действие, но варените или готвени картофи могат да причиняват киселини. И че салатите не причиняват стомашните болки и киселини, ако се спазват останалите правила за разделно хранене.
    Ако трябва да обобщим казаното до тук, гастритът е зачервена , оточна и болезнена лигавица, а може да бъде и обратното- изтънена и несекретираща солна киселина и ензими, като различните форми еволюират от една в друга и доста често преминават в ново качество като язвената болест например, съответно с понижена или повишена киселинност. Сценарият продължава развитието си и към долните етажи от храносмилателния тракт- панкреас, жлъчно-чернодробна система, тънки и дебели черва.

КОЛИТ

    По- подробно на колитите. По новите класификации става дума за синдрома на раздразненто дебело черво, но за прегледност ще използваме старата терминология. Щом една диагноза за вършва на -it, -itis, става дума за възпаление. Едно възпаление се характеризира с оток, зачервяване, болка, повишена температура и нарушена функция. Можем да открием тези елементи в народното страдание- колит и логично да изведем принципите на лечение.
    І - даваме "отпуск" чрез наистина щадящ режим, лечебен глад, соколечение, лечение с плодове за 3, 7, 14, 21 или повече дни.
    ІІ - подбираме противовъзпалителни средства. Можем да използваме споменатите вече при язви и гастрит (пчелен клей, сокове и пр.).
    ІІІ - добавяме необходимите билки- съдържащи слузни вещества- корен ружа, слез, бял оман; с противовъзпалително действие, например- жълт кантарион; премахващи спазмите- риган, мащерка и пр.; влияещи на киселинността- сладък корен.
    ІV - подобряваме кръвообращението- с подходящи физиотерапевтични процедури (общобиологичен принцип е, че при добра кръвна циркулация и функцията е добра и обратното). Ще спомена за ваната с покачваща температура. Идеята е да се потопят краката или ръцете (последната препоръка е интересна за страдащите от разширени вени) в съд с хрладка вода (около 37 градуса по Целзий) и чрез бавно доливане да повишим температурата доколкото може да се понася (около 40-45 градуса по Целзий) за 15-20 минути. Тази проста процедура помага при повръщане, разстройство, болки.
    V - подпомагаме работата на черния дроб и панкреаса и в повечето случаи проблемите се решават. Може би при навлизане на черния дроб в периода на зимен покой, се обострят и стомашните и чревни проблеми. Ще маркирам алоето и препаратите от него, глухарчето, лененото семе.
Не можем да отминем народната болест запек или лениви черва като проява на един хроничен колит, който от своя страна тормози организма чрез самоотравяне. Преди билките за запек, да уточним стандартите.
    І. Трябва да се пие поне 2 л вода всеки ден.
    ІІ. Трябва да се консумират поне 1/2 кг пресни плодове и зеленчуци (виж по-горе) и то всеки ден.
    ІІІ. Необходимо е движение и добрата доза е 5-6 км ходене пеш всеки ден или друг вид двигателна активност.
Към тези точки добавяме салатите от червено цвекло, растителните мазнини и техните източници (сусам, слънчоглед, тиквени семки и пр.). В този ход на разсъждения ще спомена за една евтина и наистина ефикасна рецепта с ленено семе. То се смила на електрическа кафемелачка или се счуква в хаван, приготвя се каша (без варене), а само с разбъркване в подходяща течност (компот, нектар или просто вода). Добър слабителен ефект осигуряват 3 супени лъжици смляно ленено семе, за поддържане на ефекта се продължава с доза 1-2 супени лъжици дневно.
Смея да твърдя, че с помощта на тези непретенциозни, евтини, достъпни за всеки препоръки съм помогнал на много пациенти- и деца и възрастни. Във верността на твърденията всеки сам може да се убеди и след кратък период от време да се поздрави с по-добро здраве.

Случайно избрани статии