начало
биопрогнози
видео
     
Хомеопатията - лечение с нещо, което го няма

Хомеопатията - лечение с нещо, което го няма

Ставаме по-чувствителни към промените в атмосферата, положителните аеройони и електромагнитните полета

На всички безобразия на съвременната цивилизация организмът отговаря с нови и нови болести - хронична умора, подмладяване на астмата, зачестяване на вегетативните дистонии и безплодието. Стресов ефект оказват промишлените замърсители и електросмогът. Цветният прашец, напудрен с тежки метали, разболява все повече градски жители. Ставаме все по-чувствителни към промените в атмосферното налягане, към положителните аеройони, към електромагнитните полета. За много от тези нови страдания просто още не са създадени лекарства. Връщането "назад към природата" дава едно разумно решение, доколкото билките са ни "под ръка" и не са особено скъпи. Маточината, например, е великолепен вегетативен регулатор, фармацевтиката още не може да предложи средство с подобен ефект. Жълтият кантарион има антидепресивно действие, а женшенът е мощен адаптоген.

Има обаче и един начин на приложение, при който природните средства стават още по-ефикасни и проявяват неподозирани лечебни свойства. Това е хомеопатичното им приложение. Те са особено ефективни при болестни състояния, причинени от промените във времето. Така например Arnica подобрява кръвооросяването и има много добър ефект при напреднала мозъчна склероза, влошаваща се при промяна на времето. Aconitum е ефикасен не само при простуди, грип и хронична умора, но и при сърцебиене, причинено от студените ветрове, при внезапно и рязко повишаване на температурата. Nux vomica регулира вегетативната нервна система и е с по-широк спектър на действие дори от маточината. Тя помага за по- успешната адаптация при засилване на южния вятър, средство номер едно за хора, които работят много и при стрес. Червеното кучешко грозде- Solanum dulcamara e полезно за тези, които усещат нахлуването на влажни атлантически маси и захлаждане с костите и ставите си. Calcarea carbonica помага на тези, чийто нощен покой се смущава от кръглата луна.

 

Спешна аптечка за път

 

Не пропускайте да сложите аптечката с лекарства в багажа за къмпинг.

Съществува погрешно мнение, че билките и хомеопатията са подходящи само за хронични страдания, че е необходимо много време, за да окажат лечебен ефект. Много често обаче те помагат и при бързо развиващи се и драматични състояния. Полезно е да знаем това преди да тръгнем на път и по време на лятната отпуска.

Apis- това е настойка от пчела. Когато ни ужили насекомо, на мястото на жилото се получава се блед оток, сърбеж. Някои хора, които са по-чуствителни към отровата, се изриват целите. Освен уртикария се явява задух, а състоянието налага спешна помощ, защото застрашава живота. Подобни явления се наблюдават при ужилване от оса, от парливка и други. Препоръка: през 5- 10 минути да се приемат по 3 зрънца от препарата Apis 9 CH.  Обикновено 2- 3 приема са достатъчни, но може да се приеме и 5- 10 пъти, ако това е необходимо. Доброто на хомеопатичното лечение е, че на практика не вреди. Дозите за бебета, деца и възрастни на практика са едни и същи.

Aconitum napellus е подходящ за разнообразни бурно развиващи се състояния - внезапно повишаване на температурата с бледа кожа, внезапно и рязко ускоряване на пулса, внезапно повишаване на артериалното налягане.
Aconitum napellus помага при простуда от течение и сух студ като невралгични болки, обострени синузити, предизвикани от климатици или надухване от течение през отворените прозорци, често явление през летните горещини.
Алпийската арника стапя тромбите. Тя
   резорбира кръвоизливите и подпомага разнасянето на тромба. Освен това билката регулира артериалното налягане. Тя е между класическите хомеопатични средства. Ефектът й при мозъчни инсулти конкурира съвременните медикаменти. За предпазване от сърдечни пристъпи в дни, когато синоптичната обстановка рязко се променя и при силен южен вятър, може да се пие 1-2 пъти дневно по 5 зрънца Arnica 5 (9) CH.  При съмнение за съдов инцидент, стенокарден пристъп, главоболие, световъртежи и други симптоми, свързани с нарушение на мозъчното кръвообращение, се пият по 3 зрънца на 1- 2 часа.  Изключително полезен препарат за хора, страдащи от венозна недостатъчност, за предпазване от усложнения пред продължително пътуване. За тези случаи винаги преди дълъг път се вземат по 5 зрънца и на 3- 4 часа по 3 зрънца до пристигането.
Nux vomica - изключително ценна при всякакви грешки в диетата. Може да се взема при гадене и повръщане в началните месеци на бременността, при бебешки колики, при тежест и неразположение след по-обилно хапване и пийване. Помага при гастрокардиален синдром - сърцебиене, тежест,  стенокардни болки. Осигурява и комфорт при пътуване, особено ако на човек му става лошо. В тези случаи преди път се пият 5 зрънца и на 3- 4 часа по 3 зрънца, ако е необходимо (при прилошаване, повръщане) до пристигането.
Заедно с
Calcarea carbonica великолепно средство при бъбречни, жлъчни и други колики  и кризи.
Летните диарии може да се повлияят чудесно от
Arsenicum album 9 CH. След всяко изхождане по 3 зрънца.
Belladonna e едно от най- често използваните средства при температура и различни възпаления -  зачервено гърло, зъбобол и др.  Може да се дават по 3 зрънца през 15 минути, като приемите при подобрение се разреждат през 30 минути, 1, 2 часа.

Помага като официалната медицина и дава още нещо

Как лекува хомеопатията, и как действа активна субстанция, когато в лекарството не може да се открие и една молекула от нея?
- Съставът на повечето хомеопатични препарати е именно такъв - безкрайно малки дози от дадена субстанция във вода, спирт или млечна захар. Основен принцип в хомеопатията е лечението на сходното със сходно. Вярно е, че в големите разреждания, с които по принцип се работи в хомеопатията, не може да се открие дори молекула от активното вещество. На това други учени са отговорили вече - цялата съвременна имунология по същество е  хомеопатия. Например, закаляването е предпазване от простуда, като привикваме с малки порции студ.
- Как се ражда този метод на лечение и веднага ли си пробива път?
- Преди около 200 години бащата на съвременната хомеопатия - немският учен енциклопедист Ханеман, открил в някакъв старинен манускрипт съобщение, че хининът в определени дози може да предизвика малария, която, както е известно, се лекува с хинин. Той се замислил над този парадокс и започнал да експериментира. След 6 години разбрал, че се е натъкнал на неизвестен дотогава начин на използване на лекарствените средства, а след 10 години новият метод на лечение бил факт. Всъщност той е нов за Европа, а на Изток принципите на хомеопатията са познати и се използват от дълбока древност.
- Действително ли в процеса на разреждане вложената в хомеопатичния препарат субстанция изчезва?
- Това, което се случва, не може да се установи със съвременните средства. Когато френският лекар имунолог Бенвенист експериментално доказа действието на разтвор, в който наистина няма и следа от активно вещество, учените в цял свят са силно смутени. Ако се приемат фактите, това би означавало в съвременната наука да настъпи поврат - такъв, какъвто е имало след откритието, че Земята не е плоска. В края на краищата, всичко това интересува учените, а останалите се интересуват какво може да лекува хомеопатията?
- Какво на практика може да лекува ?
- Всичко или поне всичко това, което лекува и официалната медицина, плюс още нещо. Преди доста години един от първите ми сложни случаи бе лечението на мозъчен удар, при който никакви официални средства не помагаха. Хомеопатичните препарати предизвикаха положителен обрат само за часове. Да не говорим за чудесното въздействие
  при следтравматични натъртвания, счупвания, остеомиелити, нощни напикавания у деца след стресови състояния, алергии, нервни заболявания, възпалителни процеси.
Всичко това може да прозвучи като реклама на някое чудодейно средство. Хомеопатията обаче не е чудо, нито шарлатания. Това е утвърден лечебен метод, към който се ориентират много лекари. Търсенето на тези лекарства многократно увеличи производството им. У нас лекари-  хомеопати е имало още в миналия век. След това години наред тя е била отричана като метод за лечение. През последните няколко години, с разрешаване вноса на хомеопатични препарати и допълнителното обучение на лекари, които усвояват тази специалност, българинът сам може да реши дали да използва и този начин на лечение.

 

Случайно избрани статии