начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 17.11.17
                                                          БИОПРОГНОЗА ЗА 17.11.2017
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

16.11.2017

10°C

вл.97%


952

2
ССИ

17.11.2017

C

вл.97%

950
1
СИ


Днес промяна на синоптичната обстановка не се очаква. Времето ще се задържи предимно облачно и на много места ще превалява дъжд. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще са почти без денонощен ход – в повечето места ще са между 7° и 12°, в София – 7-8°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за ноември - бавно ще се понижава.  

По отношение на здравето трябва да се има предвид очаквано разваляне във връзка с преминаване  на циклон. Влажното, хладно време и мрачното небе следващите дни ще определят въздействието на синоптичната обстановка върху здравето.  

Ще се активират ставните и белодробни заболявания, тонусът ще е понижен, известно напрежение ще има и за сърцето. 

Срещу цистити и бронхит - черна ряпа. Тя има две чудесни приложения - при цистити и пиелонефрити и при бронхит. От нея лесно се приготвя сироп, който е високоефективен. Спокойно може да се използва и при деца. Отрязва се капак от горната част, издълбава се малко от ряпата и се поставят 1-2 супени лъжици мед или захар. Когато се образува сок, изпива се. Пак се зарежда ряпата и така - докато пуска сок. 

Повече по темата: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1657493

За усещащите развалянето на времето - Dulcamara 9 CH - 2 x 5 гранули дневно

Настойка от  глог - 2 х 20 капки за профилактика, при сърдечни пристъпи през 15 минути по 10 капки 2-3 приема.

Чай от салвияТя подкрепя сърцето, регулира сърдечния ритъм. 1 супена лъжица дяволска уста да се кипне в половин литър вода за 1-2 минути и чаят се запарва още 10 минути. След това чаят се прецежда и се разпределя на 3-4 порции през деня. 

За тонизиране в облачно време и за укрепване на имуннната система ще оставя и препоръката за чай мате. На чаша вряла вода се поставя чаена лъж. чай мате и след 5 минути чаят може да се прецеди. Може да се изпиват много чаши през деня.

За белите дробове. Да се набави сладък корен и да се добавя по 1/2 чаена лъж. към някакъв трапезен чай като чай от маточина, риган, липов цвят, мащерка. Сладкият корен втечнява секретите и подкрепя изчистването на белите дробове.   

Жълт кантарион. Ще споменавма по-често тази велика билка. Тя е полезна при язва и гастрит, които се обострят наесен,  стимулира имунната система и и има изразено, научно доказано антидепресивно действие. За да се разгъне то обаче е необходима системна употреба, поне един месец. 2-3 супени лъжици стръкове жълт кантарион се запарват 15 минути в 1 л вряла вода. После чаят може да се прецеди и се изпива  през деня когато и както е удобно. Може да се използва и в 1/2 доза, но по-системно при по-сериозните случаи. 

Винаги е полезно да се приема магнезий, например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно. Ето, магнезият е една добра грижа за сърцето и предпазва от всевъзможни неблагоприятни фактори каквито са и "трудните" дни. 

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА ЗИМАТА

Време е да се наберат бъзови листа и да се насушат за зимата. Не се продават в билковите аптеки, а те съдържат антипневмоничен фактор и са много полезни при кашлица, астма, бронхити, Чай от тях може да се пие дълго, бе паузи  и във всички възрасти. 2 супени лъжици бъзови листа се запарват 10 минути и чаят може да се прецеди. По желание може да се подслажда този чай. 

Искам да обърна внимание на бъзовите листаНасекомите са по-активни, рискът от ужилвания - по-голям. При ужилване от пчели, оси, парливки и други насекоми, ефектът от ужилването много бързо може да се се елиминира с натриване с пресен бъзов лист. 

От октомври до март може да се направи профилактика с клеева тинктура. Тя е средство номер едно за предпазване от грип и простуди.

30 г пчелен клей се нарязват и се разтварят в 100 грама 90 - 95% етилов спирт. Оставят се за една седмица и след това се прецеждат. В аптеките се продава и готова форма.

Децата пият по толкова капки от тинктурата, на колкото години са. Например 3-годишно ще пие 3 пъти дневно 3 капки по време на грипния сезон. За профилактика е достатъчно и веднъж дневно – примерно всяка сутрин по 3-4 капки.

Клеевата тинктура може да се добави в мляко, сок или компот. Ако детето не харесва особения й вкус, послужете си с малко хитрина. Купете някакъв по-сладък сироп от ягоди, малини, къпини или арония. В шише с обем 125 мл (от сироп за кашлица)слагаме 125 капки клеева тинктура. За да се размеси добре, разклащаме шишето всеки път преди употреба. Така, давайки чаена лъжичка сироп, детето ще получава 4-5 капки клеева тинктура, която ще приема с удоволствие.

Неблагоприятните по геофизически фактори дни за месец ноември: 4, 9.,11., 13., 14., 15.,16., 18.,23., 30. 
Случайно избрани статии