начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза за 23.05.2024

                                                                   БИОПРОГНОЗА ЗА 23.05.24
Time(EET)

t° с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

22.04.2024

13°C

вл.85


950

8

ЮИ

23.05.2024

12°C

вл. 95

948
8

ЮИ


Днес ще е слънчево, но синоптичната обстановка е неустойчива и ще се образува купесто дъждовна облачност и на места са възможни обилни валежи. Вятърът временно ще се ориентира от северозапад и с него максималните температури ще се понижат с 2-3 градуса. Максималните температури ще бъдат между 19°С и 24°С, в София 20°C.  Атмосферното налягане ще е бъде между 948-949 хПа (средна месечна стойност - 948 хПа). Температурите в петък:София -12, 20°, Пловдив- +15,+24°, Стара Загора -14, +22°,  Варна-14-+23°,  Бургас- +14, +23°, Плевен- 16, 20, Русе- 15, +20°,  Хасково- 13-+23°, Пауново-11-+18° Черни връх-+3°- +6°C.

UV индекс - 4  (от 10 възможни единици).
Геомагнитната обстановка (определя се от слънчевата активност)- 1-2 бала. 
Неблагоприятните дни за месец май 2024 -  1.,3.,4., 5., 7.,16., 23.,27.,30.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Препоръки

Днес е пълнолуние. В периода около пълнолуние при мнозина се смущава сънят, тялото задържа вода и се увеличават склоността към отоци и повишаване на артериалното налягане. 

Пълнолунието смущава съня на мнозина, причинява задръжка на течности, но в същото време дава възможност за бързо пречистване на тялото чрез детоксикация и за бързо и трайно отслабване. 

http://iztok-zapad.eu/uploads/materials/Zdravoslovno_otslabvane1.pdf

По този линк може да разберете повече за детоксикацията по пълнолуние и захранването след нея. Обясненията започват от 13. стр. Ще са полезни и облекчени варианти например само на 23 май да се остане на варен ориз, плодове, салати и чай. Сваряват се 150-300 г ориз, може да се добавят копър, магданоз и това е основната храна за деня. Може да се направи и днес и утре. Оризът отлично отводнява и е добре хипертониците да въведат 1-2 пъти седмично оризови разтоварителни дни.

Добавяме предупреждение за неблагоприятен ден, което се определя от космическите фактори. 

Добре е вкъщи да има под ръка за по-проблеми дни чай за трудни дниСмесват се в равни части например по 50 г листа маточина, цвят и листа глог, стрък бял имел и се разбъркват добре. По 1-2 чаени лъжички от сместа се запарват в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се изпиват по няколко чаши през деня. Тази комбинация предпазва от сърдечни пристъпи, помага за регулиране на артериалното налягане, успокоява. 

За всеки случай може да се приема Arnica 5 CH - по 5 гранули два пъти дневно за комфорт. Тя подобрява микроциркулацията на кръвта и предпазва от образуване на тромби. 

За по-добър сън

Мента и маточина - тези билки имат чудесно антиспастично действие и успокояват добре. Те са и добри вегетативни регулатори. По 1 чаена лъж. се запарва в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се подслажда, да се добавя лимонов сок. Може да се изпиват много чаши през деня. Тези билки взаимно засилват ефекта си и чаша чай от мента и маточина определено може да подобри съня преди пълнолуние. 


Основен проблем при ясно небе и лиспа на валежи - поленовите алергии. Тези препоръки ще останат по-дълго време на сайта за биопрогнози.

Започнаха цъфтежите и те ще създават проблеми на страдащите от поленови алергии до края на цъфтежите. И през май-юни те ще са главният проблем за чувствителните към полени. 

И с напредването на цъфтежите е добре да се имат предвид няколко прости, но ефикасни средства.

Главна грижа - поленовите алергии. 

Припомням няколко прости средства, които ще помогнат при поленова алергия. 

Pollens 15 CH - приемат се 5 зрънца сутрин. Смучат се бaвно до стапяне.

Poumon histamine 15 CH - приемат се 5 зрънца вечер. Смучат се бaвно до стапяне.

И така до края на цъфтежите. Обикновено е достатъчно. Но ако случайно не  е,

Homeoplasmine - 2 дневно да се маже носът - при хрема като вода, запушен нос, серийно кихане.

И чай с 4 билки. Да се смесят в равни части (примерно по 50 г) корени коприва, стр. петопръстник, къпинови листа, натрошени шипки и се разбъркат добре. 3 супени лъж. се запарват 15 мин. в 1 л вряла вода. После чаят може да се прецеди и се пие като вода през целия ден. Подходящ е за всички възрасти - от нулева до пределна.Този чай има и добър ободряващ ефект. Добре е да се подслажда с мед, но може да се пие и като вода.

Винаги е полезно да се приема магнезий- премахва спазми, регулира сърдечния ритъм, премахва стреса.

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. Да се избягват значителни физически усилия от хората с исхемична болест на сърцето, както и стресови събития. Да се следи артериалното налягане, да не се пренебрегва назначеното лечение.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Случайно избрани статии
Случайно избрани статии