начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза за 10.06.2024

                                                                   БИОПРОГНОЗА ЗА 10.06.24
Time(EET)

t° с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

09.06.2024

16°C

вл.-


949

4

И

10.06.2024

19°C

вл. 78

948
8

Ю

Днес ще е предимно слънчево. Ще се развива купесто дъждовна облачност и ще има превалявания на места. Ще духа слаб вятър от юг. Максималните температури ще бъдат между 33°С и 38°С, в София 33°CАтмосферното налягане ще е бъде между 948-945 хПа (средна месечна стойност - 948 хПа). Температурите днес: София -19, 33°, Пловдив- +20,+35°, Стара Загора -21, +35°,  Варна-21-+27°,  Бургас- +20, +29°, Плевен- 21, 36, Русе- 22, +37°,  Хасково- 19-+36°, Пауново-16-+29° Черни връх-+11°- +20°C.

UV индекс - 6  (от 10 възможни единици).
Геомагнитната обстановка (определя се от слънчевата активност)- 1-6 бала. 
Неблагоприятните дни за месец юни 2024 -  1.,2.,6., 8., 9.,14., 21.,25.,30.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Препоръки

Днес допълнително напрежение освен горещините ще създава геомагнитната обстановка - до 6 бала. Допълнителна грижа при сърдечни заболявани, хипертония и пр. хронични заболявания няма да е излишна. . 

1) Оризов ден. Ограничаването на храната до варен ориз - 100 до 300 г се вари в 1- 2 л вода. Днес да се изключат манджи, хляб, пици и т.н. Може да се консумират салати, зеленчуци, плодове. Вода, чай примерно около 1,5 л. Този план е много полезен при хипертония, но практически здрави хора също ще се чувстват добре. 

2) Настойка от глог - по 20 капки 2 пъти дневно за профилактика, при сърдечен дискомфорт всеки 15 минути по 20 капки 3-4 приема. 

По принцип денят ще е горещ, температури почти като вчерашните. Рискът от прегряване, дехидратация, слънчасване е реален. За предпазване малко внимание ще е от полза. При 30 и над 30°C количеството на озон във въздуха се увеличава и той дразни лигавиците на очите, носа, бронхите кожата. Над зелените площи не е по-малко. Най-малки количества край водните басейни. Изводът е да се избягва излизане на открито по възможност в най-горещите часове между 11 и 16 часа. Това е важно и за предпазване от опасните ултравиолетови лъчи. 

Препоръките от петък са актуални и днес. 

1) Главата да е покрита. Слънчасването може да е причина за хронично главоболие, проблеми с паметта...

2) Да се избягва излизна на открито между 11-16 часа.

3) Да се пият достатъчно течности - поне 2 л минерална или обикновена вода, чай, прясно изцедени сокове.

За утоляване на жаждата в горещо време много полезни са прясно изцедените сокове. Към тях може да се прибави и чай каркаде или хибискус наричан още судански, египетски, етиопски чай. Той съдържа 30% органични киселини и има чудесни кръвоочистващи свойства. Той очиства бъбреците, полезен е при алергии и тонизира чудесно. 

Започнаха цъфтежите и те ще създават проблеми на страдащите от поленови алергии до края на цъфтежите. И през май-юни те ще са главният проблем за чувствителните към полени. 

И с напредването на цъфтежите е добре да се имат предвид няколко прости, но ефикасни средства.

Главна грижа - поленовите алергии. 

Припомням няколко прости средства, които ще помогнат при поленова алергия. 

Pollens 15 CH - приемат се 5 зрънца сутрин. Смучат се бaвно до стапяне.

Poumon histamine 15 CH - приемат се 5 зрънца вечер. Смучат се бaвно до стапяне.

И така до края на цъфтежите. Обикновено е достатъчно. Но ако случайно не  е,

Homeoplasmine - 2 дневно да се маже носът - при хрема като вода, запушен нос, серийно кихане.

И чай с 4 билки. Да се смесят в равни части (примерно по 50 г) корени коприва, стр. петопръстник, къпинови листа, натрошени шипки и се разбъркат добре. 3 супени лъж. се запарват 15 мин. в 1 л вряла вода. После чаят може да се прецеди и се пие като вода през целия ден. Подходящ е за всички възрасти - от нулева до пределна.Този чай има и добър ободряващ ефект. Добре е да се подслажда с мед, но може да се пие и като вода.

Винаги е полезно да се приема магнезий- премахва спазми, регулира сърдечния ритъм, премахва стреса.

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. Да се избягват значителни физически усилия от хората с исхемична болест на сърцето, както и стресови събития. Да се следи артериалното налягане, да не се пренебрегва назначеното лечение.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Случайно избрани статии
Случайно избрани статии